EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON
Lapidarij u Biskupskoj palači ,danas je ponovno otvorio vrata za svoje posjetitelje(16.travnja 2020.)
Lapidarij u Biskupskoj palači ,danas je ponovno otvorio vrata za svoje posjetitelje(16.travnja 2020.)
Lapidarij u Biskupskoj palači ,danas je ponovno otvorio vrata za svoje posjetitelje(16.travnja 2020.)
Lapidarij u Biskupskoj palači ,danas je ponovno otvorio vrata za svoje posjetitelje(16.travnja 2020.)
Zbirka „Lapidarija“ svjedoči o dugovječnosti Stona i pruža uvid u bogatu kulturnu prošlost kako samog Stona kao središta, tako i nekadašnjeg Zahumlja ili Humske zemlje.

Lapidarij“ u Biskupskoj palači u Stonu je jedna od bogatijih zbirki srednjovjekovne umjetnosti na jugu Hrvatske. Specifičan geografski položaj i prirodna bogatstva Stona omogućili su život na ovom području davno prije Krista. Uslijed čestih društvenih promjena uvjetovanih seobom naroda, ratovima, potresima, stradale su i mnoge kulturne znamenitosti i vrijedni spomenici, posebno sakralne vrijednosti.

Svećenici i učitelji, među kojima se na poseban način ističu don Ante Dračevac, župnik i Frano Vlašić, počasni konzervator Stona, sredinom XX stoljeća prikupljali su i otkopavali razbacanu građu te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Splitu i Dubrovačkom biskupijom nastojali otvoriti „Lapidarij“ u prizemlju Biskupske palače. Nažalost, iz nekih razloga ova ideja nije uspjela te je umjetnička građa ostala nesređena u prostoru Biskupske palače.

Ipak, 2015. godine „Lapidarij“ je uređen i otvoren domaćoj i kulturnoj javnosti. Izloženi su kameni pluteji, freske i ornamentika bogate pleterne dekoracije u raznim oblicima koji ilustriraju stvaralaštvo Stona i bliže okolice od rimske antike do novijih povijesnih vremena. Kako je Ston uz neke prekide, do XIX stoljeća jedno od starijih biskupijskih središta na ovom prostoru, vrijedni su ostaci iz ranokršćanskih crkava od kojih su neke i danas u liturgijskoj upotrebi, makar su više puta bivale oštećene i popravljane. Pleterna umjetnost u „Lapidariju“ karakterizira prepoznatljivi slijed i likovnu kulturu iz doba postojanja prve nacionalne države Hrvata. Brojnost sakralnih građevina na području Stona nadilazi mnoge predjele na području gdje su živjeli i žive Hrvati.

U „Lapidariju“ se čuvaju i vrijedne umjetničke slike, razni liturgijski predmeti, stare povelje i tiskane knjige vrijednog povijesnog značaja. Zanimljiv je i relikvijar Kristova križa i krune koji je u Ston donio biskup Bonifacije. On je dao sagraditi i Biskupsku palaču u Stonu. Biskup Bonifacije bio je kustos Svete zemlje i Papin izaslanik za kršćane pod Osmajnlijskom vlašću. Bogat je i izbor zlatnog nakita kojeg su vjernici kao zavjet darivali na ime svecima i svojim crkvama.

 

18/11/2022 Upalimo svijeće u spomen na poginule u Vukovaru na Placi Ston u...
2.12.-3.12.2022. Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi...
U sklopu projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja...
U okviru 6. Festivala soli Ston i u suorganizaciji Doma Marina Držića ove će...
Facebook Ston.hr