Ako ste ljubitelj bogate povijesne tradicije, netaknute prirode i vrhunske gastronomije, poluotok Pelješac idealno je mjesto za Vas!

Na samom početku poluotoka smješteno je malo bajkovito mjesto, Mali Ston koji je zajedno sa Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim zidom (5.5km) u Europi. ( Stonske zidine su u doba Dubrovačke Republike bile duge 7 km) Malostonski zaljev poznat po uzgoju školjaka, posebno kamenica i mušula nezaobilazno je odredište za prave ljubitelje morskih delicija,a vožnja brodom do uzgajališta kamenica  i degustacija tog prirodnog afrodizijaka ravno iz mora, uz čašu vrhunskog pelješkog vina,  čine ovo mjesto pravim gurmanskim biserom. Za ljubitelje kvalitetnih i svježih ribljih specijaliteta, tu su uvijek otvorena vrata nadaleko poznatih restorana. Samo kilometar vožnje autom  ili šetnjom po zidinama (40min.), u podnožju brda Podzvizd smjestio se srednjovjekovni gradić Ston, čija povijest seže u daleko doba Dubrovačke Republike. Ston je bogata riznica povijesno-kulturne tradicije, a nekadašnja vrijednost Stona kao grada soli potvrđuje se i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu, solane koja je ostala vrijedna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje koji se nije promijenio još od antičkih vremena. Samo dva kilometra od Stona, okruženo gustom borovom šumom i pristupačnom obalom za jahte i brodice, smješteno je malo mjestašce Broce. Vožnjom vijugavom cestom, samo nekoliko kilometara uz predivan pogled na otvoreno more, nalazi se jedna od ljepših uvala u južnom Jadranu, idilično mjesto Kobaš, pravi raj za jahtaše i jedriličare, a gastroenološku ponudu ovoga mjesta možete okusiti u jednom od tri restorana, smještena tik uz more.

Nedaleko od Kobaša smještena je skrivena oaza mira, uvala Pržina. Duga pješčana plaža pruža poseban užitak bez gužve i buke, možete zaplivati u kristalno čistom moru i ohladiti se u sjeni borove šume koja okružuje ovu skrivenu uvalu.

Samo nekoliko kilometara sjeverno od Stona, u Malostonskom kanalu smještena su mjesta Zamaslina ,Hodilje, Luka, Malo Selo i Duba Stonska . Ta stara ribarska mjesta pričaju stoljetnu priču o ljubavi malog čovjeka prema moru i svome kraju, pa tako i njihovu veliku želju da ta priča bude ispričana  svim posjetiteljima tih područja. Turistima se nudi smještaj u privatnim kućama i kućama za odmor.

Dalje prema unutrašnjosti  Pelješca, tri kilometra od Stona smještena je prekrasna uvala Prapratno, čija duga pješčana plaža, tirkizno more i pogled na otok Mljet, privlači sve veći broj posjetitelja, a stoljetni maslinici samo nekoliko metara od plaže skrivaju jedan od najljepših kampova ovoga područja.

Vožnjom glavnom cestom po strmim padinama Pelješca,  protežu se kilometri vinove loze i maslina, a njihov uzgoj i bogata tradicija potvrđuju stoljetnu ljubav pelješčana prema grožđu, vinu i maslinovom ulju. Za snažan doživljaj vinske tradicije, tu su i vinarije koje možete posjetiti tijekom cijele godine u mjestima Ponikve i Putnikovićima kao i u novootvorenom „Muzeju Vina“  Idealna mjesta za obiteljski odmor u privatnom smještaju i kampovima možete pronaći na Malom Moru od mjesta  Brijesta pa do Luke Dubrava , poznatim po uzgoju školjaka, a otočići koji se nalaze ispred njih idealni su za jednodnevne izlete i sportski ribolov.

Nezaobilazno mjesto za posjetiti je i prekrasna uvala Žuljana čiji nezaboravni zalasci sunca,  prirodne ljepote i najljepše pješčane i šljunčane plaže nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kristalno čisto more ovoga mjesta idealno je za istraživanje podmorja, ronjenje i ribolov.

Bilo da se radi o prirodnim ljepotama, kulturnom nasljeđu, kristalno čistom moru, vrhunskom vinu i gastronomiji, općina Ston pruža raznoliku ponudu koja može udovoljiti i onima najzahtjevnijima. Sva ova mjesta pružaju nezaboravan doživljaj bogate povijesno-kulturne tradicije i gostoljubivog lokalnog stanovništva čije priče pune ponosa i ljubavi prema svome kraju samo treba otkriti, ali kada ga jednom  posjetite zasigurno ćete se ponovno vratiti!

Galerija slika

Kontakt