Jedinstven pogled na Žuljanu u dolini između dva planinska grebena koji čine okosnicu za  južni poluotok Pelješac, je dovela do mnogih lijepih plaža, od kojih je najveća u uvali Žuljana. Gotovo cijela je formirana od finog pijeska. Iako profil morskog dna u mljetskom kanalu oko Žuljane pada brzo u standardnu dubinu od 90 metara, tijekom 10.000 godina privremeni protok vode iz visoravni Crna Gora donio je gline i vapnenačke naslage, što čini pristup moru vrlo mekanim i stoga pogodnim za malu djecu. Možete uživati ​​u suncu tijekom cijelog dana .

Još jedna od plaža nalazi se južno od naselja u uvali Vučine, koja je proglašena 1975 kao prirodni rezervat. Postoje dvije oko 150 i 50 m duge šljunčane plaže s jednostavnim pristupom vodi i hladu borova do podneva. Na sredini zaljeva se vidi fotogeničan otočić Kosmač, drugi najveći otočić u tom području.

Manja uvala nazvana Kremena, na koje se možete spustiti slijedeći put iz lokalne crkve Gospe od Sedam Žalosti ili iz Žuljana sa rive, možete pronaći manje šljunčane plaže u hladu borova do podneva.

Ostale manje plaže nalaze se prvenstveno za individualce ili za ljubitelje nudizma (plaža na ratu "Grdni do") na sjevernom rubu Žuljanskog zaljeva. Ove plaže ispod litice mogu biti slabo dostupni za djecu ili osobe smanjene pokretljivosti, a vi ih možete posjetiti preko lokalnog puta od Žuljana preko novoizgrađene ceste prema Trsteniku, ali s ograničenim parkirnim mogućnostima.

Gotovo u vidokrugu plaža u Žuljani , se možete diviti četirima različitim starim crkvama (crkva Gospe od Sedam Žalosti iznad Kremena i plaže Vučine , crkvu Sv. Roka-Julijana u središtu sela, crkvu Sv. Nikole i Sv. Martina iznad sela u lokalnom dijelu zvanom Korta).

Kad se popnete na put, možete otkriti ne samo ljepotu zalaska sunca preko zaljeva, već i vidjeti ruševine starih kuća i imanja iz vremena kada je nekoliko obitelji izvornih stanovnika, redovito obrađivalo okolne vinograde, maslinike i bavilo se zemljoradnjom. S dolaskom turista su se preselili u novije zgrade oko uvale i stare kuće su sada u razni propadanja.

U slučaju da obilazite stara gospodarstava Korta, Račići, Pirčići, Pozirne i Jeići, ne zaboravite biti pažljivi i učinite obilazak sa sigurne udaljenosti

Galerija slika

Kontakt