ZOI Ponikve + suhozidi + degustacija vina


GPS KOORDINATE: 42.848090738456875, 17.623591961861603

Poluotok Pelješac na samom jugu Hrvatske pravi je raj za gurmane i vinoljupce. Osim što će očarati svako nepce školjkama i morskim delicijama ovoga kraja, Pelješac će ostaviti duboki trag kod svakog poznavaoca kvalitetnih vinskih kapljica. Naime, Pelješac, odnosno, vinogradarski položaj Ponikve ponosni je nositelj europske oznake kvalitete, odnosno upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Područje ZOI Ponikve proteže se od uvale Prapratno na jugoistoku do mjesta Sparagovići na sjeverozapadu; na području katastarske općine Boljenovići u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija. Ovi vinogradi maksimalno su prilagođeni reljefu i prirodnim obilježjima poluotoka – smješteni na padinama s različitim stupnjevima nagiba, omeđeni suhozidima koji su štitili od jakih vjetrova i sunca. Mediteranska klima i specifično smeđe i crveno tlo daju ovim vinima autohtonu, voćnu aromu. Na ovom području uglavnom se proizvode crna vina od sorte plavac mali crni i manji dio bijelih vina od sorte maraština i pošip bijeli.

Još jedna specifičnost ovih vinograda su i suhozidi – građevine od prirodnog kamena bez korištenja vezivnog materijala koji su se na ovim područjima koristili još od prapovijesti. Najviše su suhozide koristili poljoprivrednici kako bi zaštitili usjeve od jakih vjetrova, ali i zaštitili granicu posjeda ili ogradili zemljište od životinja. Osim toga, suhozidi imaju svoju funkciju i za osiguranje tla od urušavanja. Imate li priliku uhvatiti pogled na suhozide s visine, bit će vam jasno zašto ih se još naziva i „kamenom čipkom“. Gradnju suhozida nerijetko nazivaju i „arhitekturom opstanka“ jer tradicijsko graditeljstvo to i jest – arhitektura je uvjetovana gospodarskim djelatnostima, samoodrživa je u svakom pogledu, potpuno u skladu s prirodom, bez popratnih štetnih utjecaja na okoliš. Zbog ovog danas gotovo nedostižnog standarda suhozidi su od 2018. godine na popisu UNESCO-ove nematerijalne svjetske baštine.

Mnogi su stanovnici Pelješca nastavili s proizvodnjom vrhunskih autohtonih vina pa je izbor za degustaciju domaćih vina velik i raznolik, a često ćete uz vina imati priliku kušati i lokalne delicije. Ipak, ističe se vinarija koja je poznata po svom svjetskom originalu – Navis Mysteriumu (u prijevodu, brodska tajna) – vinu odležanom na dnu mora. Na 50 metara dubine vino brže stari i povoljniji su uvjeti za dozrijevanje, a na dno se sprema u običnim bocama i amforama. Lokacije spremanja vina su tajne, sve osim jedne – one za koju nude mogućnost izletničkog zarona do amfora na dubinu od 15 metara.

Fun fact: Svi vinogradi u ZOI Ponikve podignuti su terasiranjem terena ili omeđivanjem vinograda suhozidima i na taj način je dobivena korisna površina tla za uzgoj vinove loze i smanjen utjecaj erozije tla. Ovi vinogradi nikad se ne navodnjavaju jer vrlo dobro podnose sušna razdoblja zbog specifične strukture tla. 

 

Galerija slika

Kontakt