EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON
Velika ekološka akcija čišćenja značajnog krajobraza Uvale Prapratno
Velika ekološka akcija čišćenja značajnog krajobraza Uvale Prapratno
U sklopu projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja Dubrovačko-neretvanske županije bez plastike za zdravije i zelenije sutra, 16. rujna 2022. godine (petak) s početkom u 10:00 do 12:00 sati, održat će se Ekološka akcija čišćenja podmorja i kopnenog di

Cilja akcije čišćenja Uvale Prapratno je podizanje svijesti kako lokalnog tako i šireg stanovništva o problemima otpada u moru, važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti. Nadalje, akcija će ukazati na potrebe čišćenja morskog okoliša te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu s ciljem zaštite, očuvanja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 kao i pripadajuće bioraznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.

Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema budući da, osim kroz ekološki negativni utjecaj i negativni utjecaj na bioraznolikost mora, predstavlja općenito golem rizik za zdravlje ljudi s velikim ekonomskim posljedicama. Podmorje Uvale Prapratno stanišne je morske cvjetnice Posidonia oceanica, koja se još naziva i plućima Mediterana i jedna je od najvažnijih izvora kisika kojim se opskrbljuje obalno more te ima ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Na globalnoj razini ova morska cvjetnica odgovorna je  za više od 10% ugljika sačuvanog u oceanu. Livade morske cvjetnice tvore stanište za širok spektar životinjskih vrsta, pružajući im hranu, zaklon i područje za razmnožavanje.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane, volontere kao i lokalno stanovništvo da nam se, okupljanjem na plaži Prapratno 16. rujna 2022. godine od 09:30 do 10:00 sati, priključe u akciji čišćenja značajnog krajobraza Uvale Prapratno, te svojim sudjelovanjem doprinesu zaštiti i očuvanju morskog ekosustava, a posebice očuvanju zaštićenih staništa i vrsta.

Kontakt podaci za prijavu: lkalafatovic@zastita-prirode-dnz.hrtel:0953777591.

 

18/11/2022 Upalimo svijeće u spomen na poginule u Vukovaru na Placi Ston u...
2.12.-3.12.2022. Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi...
U sklopu projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja...
U okviru 6. Festivala soli Ston i u suorganizaciji Doma Marina Držića ove će...
02-12-2022 - 03-12-2022 / Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi omogućili brojnim...
Facebook Ston.hr