Dolazite li na poluotok Pelješac iz bilo kojeg smjera kopnenim putem, prvi koji će vam se naći na putu je slikoviti Ston, srednjovjekovni gradić smješten uz more. Iako mali, Ston je čuvar velikih vrijednosti - i europskih i svjetskih. Upravo tamo ćete vidjeti impresivne stonske zidine, najduži fortifikacijski sustav u Europi i drugi u svijetu. Sada su duge 5,5 km, a visina im varira između pet i deset metara. Imaju tri ulaza, a sastoje se od zidina Stona i Malog Stona (izrađenih po preciznom urbanističkom planu), Velikog zida te od 41 kule i 6 bastiona. Impresivno zar ne?

Upišite se u povijest te svjetske baštine i prođite zidinama na kojima ćete dodatno biti nagrađeni očaravajućim pogledom. U njemu ćete primijetiti i bazene soli stonske solane , najstarije u Europi, moguće i u svijetu, u kojoj se još od antičkih vremena pa sve do danas sol i cvijet soli proizvode na prirodan, tradicionalan način. Posjetite i muzej Lapidarij koji se snalazi u Biskupskoj palači iz 16. stoljeća koji čuva jednu od bogatijih zbirki sakralne baštine juga Hrvatske.

Osim kao grad soli i zidina, Ston je poznat i po kamenicama, morskim školjkama za kojima uzdišu pravi gurmani. Upravo će oni potvrditi da su kamenice iz Malostonskog zaljeva, gdje su ih uzgajali i stari Rimljani, među najukusnijim na svijetu. Iako ih danas chefovi pripremaju na razne kreativne načine, mnogi će reći da je kamenica najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova i pokapana s nekoliko kapi limunovog soka. Baš takve ih možete kušati u mnogobrojnim restoranima te na uzgajalištima do kojih školjkari organiziraju izlet barkama i brodovima tijekom kojeg će vam otkriti puno zanimljivosti o tom morskom blagu .

Uz kamenicu će odlično slaže čaša dobrog pelješkog vina. Svakako vinom zaokružite tu gastro priču –ipak ste na poluotoku svjetski poznatih vina! Na području Stona ćete njegove vinograde vidjeti u okolici naselja Ponikve te u slikovitom mjestašcu Putnikovići.

Uputite se i do stonskog polja, prekrivenog maslinicima i vinogradima, kojeg su još stari  Rimljani podijelili tzv. centaruacijom (raspodjela zemljišnih parcela), a u kojem su  poput bisera rasute brojne crkvice i kapelice. Najstariju crkvu, sv.Mihajla, s vrijednim i  najstarijim freskama na tom području, vidjet ćete na brežuljku koji se uzdiže nad poljem. Pretpostavlja se da je crkvica nekada bila dvorska kapela u sastavu Kneževog dvora.

Poseban doživljaj biti će šetnja ili vožnja biciklom starom Napoleonovom cestom, koja se proteže duž cijelog Pelješca. Na području Stona cesta će vam otkrivati vrijednu sakralnu baštinu, špilju Gudnju - prapovijesno nalazište ,mistične grobne gomile....

Galerija slika

Kontakt