EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON
Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
 Povijest na zrnu soli – zalog za budućnost
Jučer je u tvrđavi Kaštio u Stonu održana završna prezentacija i svečanost projekta Povijest na zrnu soli koji je trajao skoro dvije godine.

Nositelj projekta Povijest na zrnu soli je Općina Ston, a kao partneri sudjelovali su Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia.

Okupljene u tvrđavi Kaštio uvodno je pozdravio načelnik Općine Ston Vedran Antunica i zahvalio svim partnerima u projektu, naglašavajući važnost projekta 'Povijest na zrnu soli' za budući razvoj Stona, jer osim što su se pojedini prostori obnovili, važni su i programi koji su se osmislili te će u budućnosti odvijati na području Stona.

Pročelnica Općine Ston Valentina Vitković, ujedno i koordinatorica projekta održala je prezentaciju sa završnim rezultatima koji pokazuju opseg i vrijednost samog projekta u kojem je mnogo toga u Stonu obnovljeno i opremljeno poput tvrđave Veliki Kaštio, tvrđave Koruna, južnog zida Stonskih zidina,  uređen je park Komarda, obnovljen i proširen lapidarij u kojem su izrađene replike tri pluteja, izrađena je marketinška strategija Stona, snimljena dva turistička filma, promovirana destinacija u mnogim časopisima i na turističkim sajmovima, napravljene višejezične brošure, nabavljene montažne pozornice, štandovi, brojač posjetitelja, totemi, led ekrani, audio vodiči i projektori, nabava opreme za destileriju, opremanje kuhinje i radione, oprema za izlaganje etnografske zbirke, postavljeni smjerokazi i velike informativne ploče za Pelješac vinsko carstvo i još mnogo toga.

Posebno je istaknula i snažnu turističku promociju kroz ovaj projekt a posebno nastup na sajmu ITB u Berlinu kao i revitalizaciju i označavanje Napoleonovog puta te osmišljavanje i postavljanje predstava Neispričani Ston i Cum grano Salis koje ćemo imati prilike vidjeti sljedeće sezone.

 

Projekt Povijest na zrnu soli je prvi i jedini projekt iz grupe B - Provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, koji je završio sve ugovorene aktivnosti bez obzira na izvore financiranja.

Ukupna vrijednost projekta je 61.65 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi 56.62 milijuna kuna, od čega su 85 % bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 48 milijuna kuna. Sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt je realizirana rekonstrukcija, uređenje i opremanje pojedinih povijesnih lokaliteta u Stonu te njihova turistička valorizacija.

 

18/11/2022 Upalimo svijeće u spomen na poginule u Vukovaru na Placi Ston u...
2.12.-3.12.2022. Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi...
U sklopu projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja...
U okviru 6. Festivala soli Ston i u suorganizaciji Doma Marina Držića ove će...
Facebook Ston.hr