Pelješac je jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje makadanskih i brdskih staza na kojima ćete uživati u prekrasnom prirodnom krajoliku, obići brojne vrhove, nizine, raznolike pejzaže i zanimljivu vegetaciju. Bilo da ste planinar, biciklist ili šetač zasigurno ćete pronaći nešto za sebe i prepustiti se doživljaju kojeg poluotok Pelješac pruža.

Stonske zidine

Započnite svoj obilazak upoznavanjem povijesno kulturne baštine Stona hodajući po najvećim očuvanim fortifikacijskim zidom u Europi koji će vam ispričati stoljetnu priču očuvanu u svakom kamenu, mnogobrojnim kulama i tvrđavama na kojima ćete se zasigurno zaustaviti i upijati pogled na pravokutne ulice grada, stonsku solanu i nepregledno zelenilo stonskoga polja. Odlučite li se na šetnju do Malog Stona (cca. 40 min) pogled na prirodni rezervat Malostonski zaljev će vas zasigurno na trenutak „zarobiti“. Malostonski zaljev je „dom“ najboljih i najsvježijih kamenica na svijetu koje su dobile i svoje priznanje u 2020. godini- europsku zaštitu oznake izvornosti.

Nemojte propustiti šetnju po rivi u Malom Stonu, odmorite se nakon šetnje zidinama i probajte lokalne specijalitete u jednom od tri restorana ili se jednostavno uputite u avanturu do uzgajališta kamenica sa lokalnim školjkarima i naučiti sve o uzgoju kamenica.

Put natrag do Stona ćete pronaći prateći kilometar dugu šetnjicu uz glavnu cestu.

Solana Ston

Da bi upotpunili svoj doživljaj i upoznali istinsku povijest Stona nezaobilazno mjesto za posjetiti je stonska solana, njezina povijest seže u daleko doba Dubrovačke Republike,a njezina važnost i vrijednost potvrđuje se i danas. Solana u Stonu je najstarija aktivna solana na svijetu, ostala je vjerna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje koji se nije promijenio još od antičkih vremena. Stonska sol je pravi suvenir kojeg ne smijete propustiti ponijeti sa sobom.

ISTRAŽITE STONSKO POLJE- Poučno rekreacijska staza stonskog polja „VINO“ i "CENTURIJACIJA" 

Ukoliko ste željni bijega od stvarnosti, tražite mirno utočište i bijeg od užurbanog života, a željni ste rekreacije i šetnje kroz prirodu, poučno rekreacijska staza „Vino“ idealno je mjesto za istražiti. Obilazak ćete započeti kraj najstarije i još uvijek aktivne Solane na Mediteranu, prošetati ćete uz stoljetne stare maslinike i uživati u pogledu na nepregledne vinograde autohtone pelješke sorte od kojeg se dobiva nadaleko poznati Plavac Mali. Šetnja kroz  vinograde na kraju će vas dovesti do pješčane oaze, uvale Prapratno, gdje se možete okupati u tirkizno plavom moru, pobjeći u hladovinu guste borove šume i opustiti se u predivnom pogledu na otvoreno more.

Stonsko polje je za pojmove rimske podjele zemljišta nevelika, ali izuzetno značajna obradiva površina bogata izvorima vode, a čijem se rubnom dijelu vrši eksploatacija soli još od prapovijesnih vremena. Brojni sakralni objekti raspršeni po polju predstavljaju najvažniju arheološku baštinu Stonskog polja, a njihov položaj u velikoj je mjeri povezan s njegovom antičkom podjelom. Naime, na sjecištima glavnih i sporednih pravaca podjele, u antičko doba postavljali su se granični žrtvenici, a na mjestima antičkog kulta vrlo često su se u kasnijim razdobljima gradile crkve. Stonsko polje idealno je mjesto za istražiti, s desne strane glavne ceste prošetajte i upoznajte se sa brojnim sakralnim ostacima iz daleke povijesti, a lijevo kroz "Vino" zastanite i upijte zelenilo peljeških vinograda i stoljetnih maslinika. 

Napoleonova cesta

Šetnja Napolenovom cestom započinje cestom uz Solanu do Sumića mosta gdje ćete dobiti prve podatke na info tabli. Slijedeća 2,5 sata uživati ćete u prirodnim i kulturnim znamenitostima, udaljeni od užurbane svakodnevnice. Napoleonova cesta u općini Ston proteže se do naselja Ponikve u dužini od 7 km, uspon je srednje težine i možete ga proći biciklom ili pješice.

Pješačko - planinarska staza, Sv Ivan Žuljana ( 470 m )

Početak staze kreće iz šarmantnog mjesta Žuljana uz samu plažu te prati mjesnu cestu između tradicionalnih kamenih kuća sa pogledom na Jadransko more prema Zapadu. Prvi dio staze u dužini od 300 m karakterizira  lagana šetnja kroz  mjesto koja se pretvara u prvi uspon preko brda prema jednoj on najljepših uvala na Pelješcu - Vučine.
Vučine je prava hedonistička plaža za one koji znaju cijeniti ljepote hrvatskog  Jadrana.
Staza prolazi iznad plaže kroz borovu šumu i tipičnu mediteransku floru te na prvom križanju skreće desno na široki  makadamski put također prateći liniju obale. Nakon 200 metara na križanja  se skreće ulijevo do sljedećeg križanja, također udaljenog 200 metara  gdje se sreće desno kao i na svim sljedećim križanjima. Blagi uspon po širokoj, i dobro održavanoj  stazi karakterizira stazu sve do 5.5 kilometra gdje se  na odvojku pored znaka za vrh Sv. Ivana  skreće desno sa široke ceste te do vrha vodi 450 m duga kamenita staza -„single trail“ okružena raslinjem.

Sa vrha Svetog Ivana pruža se predivan pogled na pučinu Jadranskog mora,  otoke Mljet ,Lastovo ,Korčula, Malostonski zaljev,ušće rijeke Neretve te kao na dlanu šarmantno naselje Žuljana. Doživljaj je upotpunjen opojnim mirisima mediteranskog bilja, a ukoliko dođete u kasno poslijepodnevnim satima, sigurno ćete uživati u spektakularnom zalasku Sunca uz jedinstven doživljaj žarkih boja i prirodnog mira .

Pješačka ruta  je duga 6 km  i do samog vrha traje oko 1:30 minuta umjerenog uspona dok je zadnji dio staze do vrha zahtjevniji. Ukupan uspon iznosi  465 metara. Povratak  je ipak puno lakši i  na početnoj točki ćete biti za otprilike sat do sat i 15 minuta.

Preporučuje se obavezno ponijeti dovoljno vode te prikladnu obuću, pogotovo za zadnji dio staze uz nužan oprez, budući da je krški okolni krajobraz dom Poskoka, jedne od hrvatskih zmija otrovnica.

Pješačka tura se može odraditi samostalno ili uz pratnju iskusnih licenciranih vodiča, uz  mogućnost organiziranog prijevoza iz Stona, Orebića, Janjine ili Trpnja.

 

Galerija slika

Kontakt