Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje, Poljoprivredna zadruga Putniković u svom Muzeju vinogradarstva i vinarstva zasadila je reznice najstarije loze na svijetu. Ovom aktivnošću namjera je ukazati na dugu povijest međusobnog odnosa između prirode i kulture- čovjeka, u kreiraju kulturnog krajobraza, vinograda i suhozida, koji u našoj tradiciji odražavaju najbolje primjere održivosti i podjednakog vrednovanja prirodnih i kulturno-povijesnih sastavnica.

Sadnica Stare trte upotpunila bogati postav Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković. Stara trta, odnosno modra kavčina iz Maribora, broji više od 400 godina, a njezina starost utvrđena je 1972. god. metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Na 44. "Tradicionalnom rezu najstarejše trte" u Mariboru, Poljoprivredna zadruga Putniković dobila je čast da zasadi reznicu Stare trte ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva.

Na svečanosti su bili, župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, načelnici peljeških općina, zadrugari Poljoprivredne zadruge Putniković, predstavnici Zadružnog saveza Dalmacije, Želimir Bašić i Lordan Ljubenkov te vinari sa Pelješca. PZ Putniković, osnovana je 1911 godine i broji 126 zadrugara, primjer je zadrugarstva i udruživanja lokalnih vinogradara upravo kako je praksa u zemljama Europske unije. Zadrugu u Putnikovićima dugi niz godina uspješno je vodio Jozo Rabušić a od prošle godine vodi je Ivo Đuračić.

 

 

 
 

Kontakt