"Lapidarij“ u Biskupskoj palači u Stonu je jedna od bogatijih zbirki srednjovjekovne umjetnosti na jugu Hrvatske.
 
2015. godine „Lapidarij“ je uređen i otvoren domaćoj i kulturnoj javnosti. Izloženi su kameni pluteji, freske i ornamentika bogate pleterne dekoracije u raznim oblicima koji ilustriraju stvaralaštvo Stona i bliže okolice od rimske antike do novijih povijesnih vremena.  
 
Kako je Ston uz neke prekide, do XIX stoljeća jedno od starijih biskupijskih središta na ovom prostoru,
 
vrijedni su ostaci iz ranokršćanskih crkava od kojih su neke i danas u liturgijskoj upotrebi, makar su više puta bivale oštećene i popravljane. Pleterna umjetnost u „Lapidariju“ karakterizira prepoznatljivi slijed i likovnu kulturu iz doba postojanja prve nacionalne države Hrvata.  Brojnost sakralnih građevina na području Stona nadilazi mnoge predjele na području gdje su živjeli i žive Hrvati.
 
U „Lapidariju“ se čuvaju i vrijedne umjetničke slike, razni liturgijski predmeti, stare povelje i tiskane knjige vrijednog povijesnog značaja. Zanimljiv je i relikvijar Kristova križa i krune koji je u Ston donio biskup Bonifacije. On je dao sagraditi i Biskupsku palaču u Stonu. Biskup Bonifacije bio je kustos Svete zemlje i Papin izaslanik za kršćane pod Osmajnlijskom vlašću. Bogat je i izbor zlatnog nakita kojeg su vjernici kao zavjet darivali na ime svecima i svojim crkvama.
 
Zbirka „Lapidarija“ svjedoči o dugovječnosti Stona i pruža uvid u bogatu kulturnu prošlost kako samog Stona kao središta, tako i nekadašnjeg Zahumlja ili Humske zemlje. Oplemenjuje posjetitelje na način koji na prvi pogled nije uočljiv u samom izvanjskom susretu s ovim pitomim područjem.

Kontakt: Dubrovačka Biskupija


Župa sv. Vlaha, Ston

Adresa : Placa 17, 20230 Ston

Tel: +385 (0)20 754 159

 

Galerija slika

Kontakt