Gastronomija
Malostonska kamenica nesumnjivo je vrhunska delicija, nepresušan je izvor inspiracije pa kreativnosti u njezinoj pripremi nema kraja. Kamenice tako možete kušati u raznim kombinacijama - pohane, pržene, pečene na žaru, zapečene sa sirom, u osvježavajućoj juhi ili u rižotu, posluženu uz tjesteninu ili u canape sendviču... Ipak, i gurmani i chefovi će se složiti da je kamenica najukusnija kada je pripremljena na najjednostavniji način - svježe izvađena iz mora, dakle sirova, pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka i poslužena na ledu. Najprikladnija je kao predjelo i tako je najčešće i poslužuju, te je provjereno dobra uvertira u stonsku gourmet rapsodiju.
Nije tajna da je kamenica najukusnija sredinom ožujka, oko blagdana sv. Josipa (19. ožujka), kada se održava i fešta njoj u čast - Dan malostonske kamenice. I to je dobra prilika da ih kušate u najmaštovitijim kombinacijama, a gourmet doživljaj zaokružite čašom pjenušavog crnog ili bijelog pelješkog vina, s kojima se kamenica najbolje sljubljuje.
Kako biste još bolje upoznali tu stonsku deliciju, domaćini će vas rado povesti na organizirani izlet brodom iz Malog Stona do uzgajališta kamenica. Pritom će vam otkriti brojne zanimljivosti o tom morskom blagu, poput one da su kamenice od davnina poznate i kao afrodizijak.
Premda su pomalo u sjeni te morske kraljice stonskog stola, poznata stonska delicija su i dagnje, također stanovnici Malostonskog zaljeva. U stonskim restoranima i konobama ćete pojesti i dobar brodet - jelo od morske ribe ili plodova mora, a sve će oplemeniti i čuvena zrnca stonske soli te božanstvene kapi maslinovog ulja.
I slatka strana Stona je podjednako privlačna. Pravi praznik za nepce je Stonska torta od makarula (Stonski makaruli ) dok će trenutke u Stonu zasladiti i ušećereni bademi te arancini i limuncini (ušećerene korice naranči i limuna), stare delicije dubrovačkog kraja.
STONSKA TORTA-TORTA OD MAKARULA
Od svih tjestenina,suha tjestenina,među koje spadaju i makaroni (makaruli),zasigurno se najviše koristi.Bila duga ili kratka,u bilo kojem obliku,suha tjestenina pogodna je za sve kombinacije s mesnim,ribljim i povrtnim umacima,ali i za slatka jela.
Danas se sa sigurnošću može za neka jela reći da su izvorna(renesansa)jer za to postoji više podataka.U tu skupinu jela spada i Stonska torta.
U Stonskoj torti prepoznaju se tipične namirnice podneblja Italije te kuhinje ovog područja.Stonska torta spada u sam vrh slastica i pripremala se u posebnim prilikama,a posebno za Uskrs i Božić.Ta torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice.Po svom sastavu i nutritivnoj vrijednosti uklapa se u skupinu jela koja se nude u našim restoranima.
Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade.Preko njih prelije se limunov sok,rum i maslinovo ulje.Od brašna,jaja,maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati.Tijesto se razvalja u tanak list.Kalup(posuda za peći tortu)se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta,koji treba prelaziti 10-tak centimetara preko ruba kalupa.Dno kalupa pospe se nadjevom(mješavinom strugane čokolade, šećera ,mljevenih oraha i badema,korice limuna,vanilija šećera i cimeta),stavi se red kuhanih makarona,pospe nadjevom,pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima.Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica.Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove.Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup.Površina se namaže maslacem.
Torta se peče na temperaturi 175° C 50minuta.Ohlađena torta okrene se prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio ostane gornji.Pošećeri se vanilija šećerom i siječe na prikladne komade za posluživanje.
NAMIRNICE | |
Tjestenina (makaroni) | 0,50 kg |
Šećer | 0,40 kg |
Čokolada | 0,10 kg |
Bademi | 0,30 kg |
Orasi | 0,20 kg |
Maslo | 0,25 kg |
Jaja | 10 kom |
Vanilin šećer | 1 vrečica |
Cimet | prstohvat |
Limun | 1 kom |
Rum | 0,05 l |
Ulje | 0,05 l |
TIJESTO ZA OBLOŽITI KALUP | |
Oštro brašno | 0,40 kg |
Jaja | 2 kom |
Maslinovo ulje | 0,05 l |
Sol | prstohvat |