EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON

Gastro ponuda

              

Ako se nalazite na području Stona ili okolice, nezaobilazano je posjetiti vrhunske restorane koji nude specijalitete ovog kraja.
Izaberite svoje najdraže školjke (kamenice, mušule,kunjke...) i uživajte u njima pripremljenima na različite načine,
od svježih do pripremljenih u raznim rižotima, tjestenini itd.
Sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnima i naše slastice kao što su stonski makaruli, mantala, kotonjata, priklice, rozata te broštulani mjendeli (ušećereni bademi).

STONSKA TORTA-TORTA OD MAKARULA

Od svih tjestenina,suha tjestenina,među koje spadaju i makaroni (makaruli),zasigurno se najviše koristi.Bila duga ili kratka,u bilo kojem obliku,suha tjestenina pogodna je za sve kombinacije s mesnim,ribljim i povrtnim umacima,ali i za slatka jela.
Danas se sa sigurnošću može za neka jela reći da su izvorna(renesansa)jer za to postoji više podataka.U tu skupinu jela spada i Stonska torta.
U Stonskoj torti prepoznaju se tipične namirnice  podneblja Italije te kuhinje ovog područja.Stonska torta spada u sam vrh slastica i pripremala se u posebnim prilikama,a posebno za Uskrs i Božić.Ta torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice.Po svom sastavu i nutritivnoj vrijednosti uklapa se u skupinu jela koja se nude u našim restoranima.


Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade.Preko njih prelije se limunov sok,rum i maslinovo ulje.Od brašna,jaja,maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati.Tijesto se razvalja u tanak list.Kalup(posuda za peći tortu)se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta,koji treba prelaziti 10-tak centimetara preko ruba kalupa.Dno kalupa pospe se nadjevom(mješavinom strugane čokolade, šećera ,mljevenih oraha i badema,korice limuna,vanilija šećera i cimeta),stavi se red kuhanih makarona,pospe nadjevom,pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima.Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica.Nadjev  se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove.Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup.Površina se namaže maslacem.
Torta se peče na temperaturi 175° C 50minuta.Ohlađena torta okrene se prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio ostane gornji.Pošećeri se vanilija šećerom i  siječe na prikladne komade za posluživanje.

Namirnice:

-makaroni           0,50kg
-šećer                  0,40kg
-čokolada            0,10kg
-bademi               0,30kg
-orasi                   0,20kg
-maslo                 0,25kg
-jaja                     10 kom
-vanili šećer
-cimet
-limun
-rum
-ulje
Tijesto za oblaganje kalupa:
-brašno                0,40kg
-jaja                     2 kom
-ulje
-sol

Adventsko vrijeme u Stonu ispunjeno lijepim druženjem i radionicama sa...
Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa je prilagođena

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav...

Facebook Ston.hr