GrapeSton se odvija u najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj regiji, čarobnom i veličanstveno surovom Pelješcu. Ovaj je poluotok poznat diljem svijeta po svojoj živahnoj i prilično osebujnoj vinarskoj sceni, punoj karaktera i, naravno, karaktera. A sad će njezina tisućljetna vinarska tradicija dobiti novo poglavlje, ono koje će obilježiti spontana vina.
 
Želite upoznati uzgajivače, vinare i obrtnike čiji je rad prava inspiracija? Želite kušati vrhunsko fino crveno i bijelo vino?
I svestrano se zabaviti?
 
Dođite u GrapeSton jer postaje prvi hrvatski svjetionik prirodno proizvedenih, spontanih vina!
 
Ako  volite sve sporo, organsko i prirodno, ne želite propustiti GrapeSton, festival prirodnih vinogradara i spontanih vina.

više....https://grapeston.com/

Okupljanje i prezentacija hrvatske scene prirodnih vina na manifestaciji GRAPESTON ima za cilj stvoriti prepoznatljiv identitet i proizvod s jasnim zajedničkim nazivnikom „Hrvatska prirodna vina“ koja će se prezentirati na nišnom domaćem, europskom i svjetskom vinskom tržištu. Prirodna su vina budućnost svjetske vinske industrije zbog čitavog niza razloga, od ekoloških preko kvalitativnih do komercijalnih jer će se sve više kupaca okretat prirodnim vinima zbog povećanja svijesti o važnosti konzumacije prirodnih namirnica za zdravlje.

 

Važnost tradicijske i ekološke proizvodne GRAPESTON želi prezentirati i kroz povezivanje eno i gastro scene te će na festivalu za posjetitelje kuhati renomirani kuhari i šefovi restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama a koji tijekom svog kuhanja provode načela održivosti.

Kuhari će pripremati jela od isključivo lokalnih i organskih namirnica te će na taj način poduprijeti male ekološke proizvođače iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Također, na festivalu će biti organizirana prezentacija tradicijskih sireva, pršuta, maslinovog ulja, kruha i za pelješki kraj dragocjene malostonske kamenice. Festival će uključiti lokalnu zajednicu u provedbu manifestacije povezujući se s lokalnim ugostiteljima u promociji prirodnih vina i lokalnih specijaliteta kako bi posjetitelji imali dodatni sadržaj izvan programskih aktivnosti. Također, za posjetitelje će se organizirati obilazak najvažnijih peljeških vinogradarskih položaja uz stručno vodstvo samih vinara i prezentaciju tradicionalnog uzgoja vinove loze. Osim toga, edukativna dimenzija festivala približit će široj javnosti definiciju prirodnih vina, što ih razlikuje od konvencionalnih, metodologiju proizvodnje i povijest prirodnog vinarstva o kojima će govoriti začetnnici prirodnog vinarstva na našim prostorima.

 

Detalji
26-04-2024 - 28-04-2024
10h - 12: 30h
Ston

Kontakt