EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON

Znamenitosti i zanimljivosti

Stonske zidineStonske zidine
Stonske zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz. Na njihovu zapadnom dijelu je ulaz „A“ na predziđu koje vodi do kule Arcimuna, preko Sokolića, Stoviša, kule Nad vodom i kule Barabanata, kod koje je izlaz „C“, čime se zatvara obilazak zidina. Ulaz „B“ je u Malom Stonu kod tvrđave Korune, od kojega se pohodi čitav Veliki zid s nizom bezimenih i imenovanih (Dolina, Dobri, Gornja kula, položaj Lastva) gotičkih kula, sve do kule Barabanata, gdje je izlaz „C“.Od ljeta 2016. mogući je i obilazak obnovljene kule Veliki Kaštio.
SolanaSolana
Stonska solana je najstarija i najveća sačuvana iz povijesti sredozemlja. Svojim današnjim izgledom datira iz vremena Dubrovačke republike, a cijeli sustav savršeno predstavlja proizvodnju soli iz srednjeg vijeka. Način proizvodnje se nije promijenio tijekom svih ovih stoljeća,a ekološki zdravi uvjeti jamče održavanje odlične kvalitete soli,kako bi se zadovoljilo zahtjevima modernog gospodarstva.
Uzgajalište kamenicaUzgajalište kamenica
Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine ovim prostorom. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16-stoljeća, a o uzgoju iz 17-stoljeća, zapisi iz vremena Dubrovačke Republike. Njima se organizira uzgoj dodjelom koncesija i povlastica koje uživaju uzgajivači.
FontanaFontana
Javna fontana izgrađena 1581. godine kojom je dovedena živa voda iz jednoga izvora u stonskom polju i predana na upotrebu svih građana. Jednostavna renesansna ornamentika i tri glave iz kojih teče voda uz posvetni natpis o dovođenju vode svjedoče o utilitarnosti ovoga objekta.
LapidarijLapidarij
Stonski lapidarij, vanjska zbirka Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, izložena je u prizemlju Župnog dvora u Stonu te je, zahvaljujući suradnji sa župnikom don Miljenkom Babaićem, postala dostupna javnosti. Riječ je o stotinjak kamenih ulomaka namještaja i opreme među kojima su najbrojniji oni s pleternom ornamentikom, nastali u klesarskim radionicama vrsnih majstora južnodalmatinskog kruga, a datiraju se u period od 9. do 11. stoljeća.
Muzej vinogradarstva i vinarstva PutnikovićMuzej vinogradarstva i vinarstva Putniković
Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Između ostalog, posjetitelji će otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino.
Pelješka vinaPelješka vina
Položaj Pelješca i njegova klima "jadranskog" tipa, ugodna mediteranska uvelike je uvjetovalo za razvoj ponajprije vinogradarstva i maslinarstva na poluotoku. Uzgoj i njegovanje vinove loze stogodišnja je tradicija peljeških vinogadara. Vrhunski odabiri terena, cjelodnevna okupanost suncem daje vinima ovog kraja iznimnu kvalitetu. Rezultati svega toga su vrhunska kvaliteta pažljivo čuvanih i njegovanih vina.
MaslinarstvoMaslinarstvo
Uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja dugogodišnja je tradicija na poluotoku Pelješca. Stoljetni maslinici i pogodna mediteranska klima pogoduju iznimno kvalitetnom maslinovom ulju.
Sakralni objektiSakralni objekti
Stonsko polje je za pojmove rimske podjele zemljišta nevelika, ali izuzetno značajna obradiva površina bogata izvorima vode, a čijem se rubnom dijelu vrši eksploatacija soli još od prapovijesnih vremena. Brojni sakralni objekti raspršeni po polju predstavljaju najvažniju arheološku baštinu Stonskog polja, a njihov položaj u velikoj je mjeri povezan s njegovom antičkom podjelom.
Napolenova cestaNapolenova cesta
Dionicom Ston-Gornje Selo, Ponikve u dužini od 7 km ravnog srednjeg uspona može se šetati. Šetnja traje cca 2,5h, a započinje iz Stona cestom uz Solanu do Sumića mosta gdje ćete dobiti prve podatke o Napoleonovoj cesti na info tabli. Sljedeća 2,5 sata uživati ćete u prirodnim i kulturnim znamenitostima, udaljeni od suvremene svakodnevnice.
Špilja GudnjaŠpilja Gudnja
Pećina Gudnja, višeslojno prapovijesno nalazište na Pelješcu kod Stona, jedno je od onih arheoloških nalazišta koja već dugi niz godina pobuđuju veliko zanimanje stručne i znanstvene arheološke javnosti.
PovijestPovijest
Prošlost kraja na kojem se danas diže monumentalni kompleks Malog i Velikog Stona i njihovih zidina jedno je od najbogatijih na čitavom dubrovačkom području. Baš zbog svog izvanrednog položaja – kratke prevlake koja spaja poluotok Pelješac s kopnom, te plodnog polja s obiljem vode i svojih solila, postao je obitavalište čovjeka već u najdavnijim vremenima.
Gastro ponudaGastro ponuda
Ako se nalazite na području Stona ili okolice, nezaobilazano je posjetiti vrhunske restorane koji nude specijalitete ovog kraja. Izaberite svoje najdraže školjke (kamenice, mušule, kunjke...) i uživajte u njima pripremljenima na različite načine, od svježih do pripremljenih u raznim rižotima, tjestenini itd.
KUD Bijeli MaškariKUD Bijeli Maškari
Bijeli maškari tradicionalni su pokladni plesovi mjesta Putnikovići koji se izvode uz instrumentalnu pratnju mješnica i lijerice, a jedinstveni su na cijelom poluotoku Pelješcu.
KUD Ponikovska PoskočicaKUD Ponikovska Poskočica
KUD Ponikve-Ponikovska Poskočica osnovano je 2012 godine u svrhu očuvanja običaja i tradicije Ponikava. Broji preko 50 članova u mlađoj i starijoj skupini. Uglavnom se predstavlja balanjem linđa i pjevanjem tradicijskih pjesmi
HKUD Stoviš – Glazba StonHKUD Stoviš – Glazba Ston
HKUD Stoviš Ston utemeljeno je 1912.god. i od tada uveličavaju županijske proslave,sudjeljuju u gostujućim priredbama i u stvaranju raspoloženja svojim mimohosima i koncertima.
18/11/2022 Upalimo svijeće u spomen na poginule u Vukovaru na Placi Ston u...
2.12.-3.12.2022. Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi...
U sklopu projekta Plastic Free Zone-Zaštićena područja...
U okviru 6. Festivala soli Ston i u suorganizaciji Doma Marina Držića ove će...
02-12-2022 - 03-12-2022 / Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Vinari Pelješca otvaraju vrata svojih podruma kako bi omogućili brojnim...
Facebook Ston.hr