Domácí Památky a zajímavosti Destinace Aktivity Turističká nabídka Užitečné informace Multimedia
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON

Zákony a oznámení

Opća uredba o zaštiti osobnih podataka


PRIVOLA/SUGLASNOST - obrazac

Obrazac služi za korištenje vaših podataka u svrhu promocije putem oglašavanja na web stranici www.ston.hr te u tiskanim materijalima TZO Ston.OBAVIJEST IZNAMLJIVAĆIMA UZ UPLATNICE B.P

Na početku još jedne turističke sezone, želimo Vas podsjetiti na Vaše obaveze i način rada u 2018. godini.
Imamo novi Zakon o visini Boravišne pristojbe za 2018.godinu. Tablice sa utvrđenim iznosima imate u nastavku.Novi Zakon donosi promjene  Iznajmljivačima koji boravišnu pristojbu plaćaju po noćenju.Paušalna boravišna pristojba ostaje ista kao i prošle godine.

» PROČITAJ VIŠE


» PUNOMOĆ
za korištenje sustava za prijavu i odjavu turista – eVisitor

» PUNOMOĆ
za preuzimanje pristupnih podataka za pristup sustavu za prijavu i odjavu turista – eVisitor


Novi ,obavezni informacijski sustav prijave i odjave gostiju za 2016.godinu!

eVisitor - Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista je jedinstveni informacijski sustav koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u Republici Hrvatskoj, a biti će dostupan putem Interneta

>> detalji


PPS projekt - prijava članova

HTZ pokrenula je projekt podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma kroz PPS koncept, koncept produljenja pred i posezone.
Poluotok Pelješac i otok Korčula kandidirali su zajedničku destinaciju naziva "Korčula & Pelješac".
Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u PPS klubu "Korčula & Pelješac" potrebno je ispuniti obrazac u privitku i dostavit ga u turistički ured u Stonu.

Za sudjelovanje u projektu definirano je razdoblje rada Vaših objekata od 15.05. do 30.06. i od 01.09. – 15.10. Ukoliko imate više objekata koji se zatvaraju u različito vrijeme u obrascu navedite one koji radu u navedenom razdoblju.
Više informacija možete dobiti na telefon 020754452.

Kako bi se osigurala uspješna tržišna komunikacija koja može pridonijeti boljoj vidljivosti i vrijednosnoj percepciji turista o Hrvatskoj kao destinaciji koja ima atraktivnu PPS ponudu, uvesti će se sustav PPS oznaka i certificiranja, kojim će biti obuhvaćeni subjekti javnog i privatnog turističkog sektora. Implementacija sustava oznaka pružit će neposrednu korist i nositeljima oznaka (destinacije i gospodarski subjekti), budući da će im osigurati veću vidljivost/prepoznatljivost i lakše pozicioniranje na tržištu kroz dodjelu PPS oznake, neograničeno korištenje iste u svim marketinškim aktivnostima, članstvo u destinacijskom i nacionalnom PPS klubu, isticanje nositelja oznaka na posebnoj PPS pod stranici internetskog portala HTZ-a (s intenzivnijim razvojem PPS ponude, u narednim godinama planira se formiranje zasebne PPS internetske stranice HTZ-a), kao i promociju kroz komunikacijske kampanje koje će provoditi Hrvatska turistička zajednica.
Vezano uz navedeno, HTZ provodi aktivnosti odabira logotipa i komercijalnog imena s ciljem brendiranja PPS ponude i destinacija, dok se istovremeno pristupilo i izradi PPS internetskih pod stranica.

 - OVDJE SKINITE OBRAZAC ZA IZJAVU

Dužnosti privatnog iznajmljivača

 GRAĐANIN KOJI PRUŽA TURISTIČKE USLUGE SMJEŠTAJA DUŽAN JE:

-posjedovati odobrenje nadležnog ureda za pružanje usluga, vidljivo istaknuti cjenik usluga u svakoj sobi,odnosno apartmanu
-voditi knjigu „Evidencija prometa“, pribaviti liječničku potvrdu do kraja travnja svake godine
-na glavnim ulaznim vratima u objekt postaviti standardiziranu ploču,te natpis s imenom i prezimenom te uslugom koja se pruža
-voditi „Popis gostiju“ i „Knjigu stranaca“,u koje se upisuju sve osobe kojima se pruža usluga noćenja,uključujući i agencijske goste
-prijavljivati goste turističkoj zajednici u roku od 12 sati nakon dolaska i u roku od 24 sata nakon odlaska
-gostu izdati račun s brojem za svaku izvršenu uslugu i zadržati u bloku za sebe kopiju tog računa
-uplatiti godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe ,odnosno boravišnu pristojbu po noćenju
-uplatiti godišnji paušalni iznos poreza, uplatiti članarinu turističkoj zajednici

 Iznajmljivači koji boravišnu pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu mogu vidno istaknuti iznos boravišne pristojbe, koje je određeno za turističko mjesto, na cjeniku, i na računu. Ne smijete posebno naplaćivati BP uz cijenu smještaja. 
(Ova obveza ostaje za one građane koji iznajmljuju do četiri kreveta i boravišnu pristojbu plaćaju po noćenju).

Cjenik sa izdvojenom boravišnom pristojbom

NOVI ZAKON O STRANCIMA (od 27.6.2013)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima zbog usklađivanja s Direktivom Vijeća 2004/38/EZ od 29.4.2004. o pravu državljana unije i članovima njihovih obitelji o slobodi kretanja i boravka na području države članice.
 
Tako, Zakon o strancima (NN 130/11 i 74/13 -čl.153) ne propisuje obvezu pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge smještaja da policijskim upravama/postajama dostavljaju prijave kratkotrajnog boravka za državljane Europskog gospodarskog prostora(EGP).

MUP-u više nije potrebno prijavljivati državljane EGP -  Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Island, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija.
Također i Monako, San Marino, Andora i Vatikan. Za sve probleme (prijava stranaca putem Interneta, informacije o  greškama, problemi s lozinkama, itd...), pišite na pbs@mup.hr  ili zovite na 01/61-22-039 (pon-pet od 8-16 sati).

Plan razvoja turizma Pelješca

U želji da se povećaju današnji ekonomski učinci povezani s turizmom i turističkim privređivanjem, odnosno stvore bitne pretpostavke dugoročne tržišne održivosti turističkog razvoja na području svoje ingerencije, TZ općina Orebić, Ston, Janjina i Trpanj pristupile su izradi dva dokumenta:

1. Plan razvoja turizma Pelješca
2. Akcijski plan razvoja turizma Pelješca

Oba dokumenta izradio je Institut za turizam Zagreb, a voditelj projekta bio je dr.sc. Ivo Kunst.

If you like gastronomic or wine festivals, folklore, music concerts or theater...
It’s that time of the year again! All the foodies know – oysters are the...
Facebook Ston.hr