Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON

Ston

Ston
Ston
Ston
Solana Ston
Ston
Franjevački samostan
Crkva sv. Vlaha
Pogled na Ston sa brda Podzvizd
Ston
Pogled na Ston
Ston
Lapidarij
Ston
Ston
Zgrada općine Ston
Vagoncin- solana Ston
Stonske zidine
Skladište soli
Ston
Ston

 

Zahvaljujući osobitom zemljopisnom položaju, kratkoj prevlaci što spaja poluotok Pelješac s kopnom i iznimnim prirodnim bogatstvima, te plodnim poljima s obiljem vode i solila, stonsko područje postalo je prebivalište čovjeka već u najstarijim vremenima. 

Gradski prostor ranog srednjovjekovnog Stona bio je smješten na južnim padinama brežuljka Svetog Mihajla, na čijem je vrhu još od predhistorije postojalo naselje. 

Crkva Svetog Mihajla, koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg grada, jedan je od najvrednijih spomenika iz razdoblja ranog srednjeg vijeka. 

U rimsko doba Ston je nosio ime Turris Stagni. Godine 1333. postao je dijelom Dubrovačke Republike i otada pa sve do njezine propasti 1808. godine, Ston je njezin sastavni dio i drugi grad po važnosti odmah poslije Dubrovnika.

Dubrovčani su izgradili i utvrdili gradić kao obranu Pelješcu i zaštitu slanicama (solani) od koje su ubirali velike prihode. 

Kada je 1333. godine završena izgradnja utvrđenog kompleksa sa zidinama dužine 5.5 kilometara, postao je to najduži fortifikacijski kompleks Europe i drugi u svijetu, odmah poslije Kineskog zida. 

Ston je bogata riznica kulturno – povijesnih spomenika od kojih su mnogi nulte i prve kategorije. 
Pitomi i očuvani mediteranski krajolik čini ovaj gradić i njegov okoliš još ljepšim, a turiste osobito privlače gastronomski specijaliteti ovoga kraja, u prvom redu kamenice i dagnje, te drugi plodovi mora po kojima je Malostonski zaljev nadaleko poznat. 
Jednostavno, Ston treba posjetiti i prepustiti se njegovim užicima i čarima.

Dragi sugradjani, pozivamo vas na Dane kolektivne sadnje 25.-27.10.2019 i na...
29. rujna 2019. u Kneževom dvoru od 17:00h
Dani otvorenih vrata peljeških podruma je prezentacija vinsko turističkog...
Facebook Ston.hr