EN
DE
ČE
FR
IT
Znamenitosti i zanimljivosti
Odredišta
Aktivnosti
Turistička ponuda
Korisne informacije
Multimedija
Početna Znamenitosti i zanimljivosti Odredišta Aktivnosti Turistička ponuda Korisne informacije Multimedija
Facebook Ston.hrTURISTIČKI PORTAL OPĆINE STON
TOURIST BOARD OF STON

Pješačenje

Pješačenje
Pješačenje
Pješačenje

Pelješac je jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje makadanskih i brdskih staza na kojima ćete uživati u prekrasnom prirodnom krajoliku, obići brojne vrhove, nizine, raznolike pejzaže i zanimljivu vegetaciju. Bilo da ste planinar, biciklist ili šetač zasigurno ćete pronaći nešto za sebe i prepustiti se doživljaju kojeg poluotok Pelješac pruža.

Stonske zidine

Započnite svoj obilazak upoznavanjem povijesno kulturne baštine Stona hodajući po najvećim očuvanim fortifikacijskim zidom u Europi koji će vam ispričati stoljetnu priču očuvanu u svakom kamenu, mnogobrojnim kulama i tvrđavama na kojima ćete se zasigurno zaustaviti i upijati pogled na pravokutne ulice grada, stonsku solanu i nepregledno zelenilo stonskoga polja. Odlučite li se na šetnju do Malog Stona (cca. 40 min) pogled na prirodni rezervat Malostonski zaljev će vas zasigurno na trenutak „zarobiti“. Malostonski zaljev je „dom“ najboljih i najsvježijih kamenica na svijetu koje su dobile i svoje priznanje u 2020. godini- europsku zaštitu oznake izvornosti.

Nemojte propustiti šetnju po rivi u Malom Stonu, odmorite se nakon šetnje zidinama i probajte lokalne specijalitete u jednom od tri restorana ili se jednostavno uputite u avanturu do uzgajališta kamenica sa lokalnim školjkarima i naučiti sve o uzgoju kamenica.

Put natrag do Stona ćete pronaći prateći kilometar dugu šetnjicu uz glavnu cestu.

Solana Ston

Da bi upotpunili svoj doživljaj i upoznali istinsku povijest Stona nezaobilazno mjesto za posjetiti je stonska solana, njezina povijest seže u daleko doba Dubrovačke Republike,a njezina važnost i vrijednost potvrđuje se i danas. Solana u Stonu je najstarija aktivna solana na svijetu, ostala je vjerna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje koji se nije promijenio još od antičkih vremena. Stonska sol je pravi suvenir kojeg ne smijete propustiti ponijeti sa sobom.

ISTRAŽITE STONSKO POLJE- Poučno rekreacijska staza stonskog polja „VINO“ i "CENTURIJACIJA" 

Ukoliko ste željni bijega od stvarnosti, tražite mirno utočište i bijeg od užurbanog života, a željni ste rekreacije i šetnje kroz prirodu, poučno rekreacijska staza „Vino“ idealno je mjesto za istražiti. Obilazak ćete započeti kraj najstarije i još uvijek aktivne Solane na Mediteranu, prošetati ćete uz stoljetne stare maslinike i uživati u pogledu na nepregledne vinograde autohtone pelješke sorte od kojeg se dobiva nadaleko poznati Plavac Mali. Šetnja kroz  vinograde na kraju će vas dovesti do pješčane oaze, uvale Prapratno, gdje se možete okupati u tirkizno plavom moru, pobjeći u hladovinu guste borove šume i opustiti se u predivnom pogledu na otvoreno more.

Stonsko polje je za pojmove rimske podjele zemljišta nevelika, ali izuzetno značajna obradiva površina bogata izvorima vode, a čijem se rubnom dijelu vrši eksploatacija soli još od prapovijesnih vremena. Brojni sakralni objekti raspršeni po polju predstavljaju najvažniju arheološku baštinu Stonskog polja, a njihov položaj u velikoj je mjeri povezan s njegovom antičkom podjelom. Naime, na sjecištima glavnih i sporednih pravaca podjele, u antičko doba postavljali su se granični žrtvenici, a na mjestima antičkog kulta vrlo često su se u kasnijim razdobljima gradile crkve. Stonsko polje idealno je mjesto za istražiti, s desne strane glavne ceste prošetajte i upoznajte se sa brojnim sakralnim ostacima iz daleke povijesti, a lijevo kroz "Vino" zastanite i upijte zelenilo peljeških vinograda i stoljetnih maslinika.

Napoleonova cesta

Šetnja Napolenovom cestom započinje cestom uz Solanu do Sumića mosta gdje ćete dobiti prve podatke na info tabli. Slijedeća 2,5 sata uživati ćete u prirodnim i kulturnim znamenitostima, udaljeni od užurbane svakodnevnice. Napoleonova cesta u općini Ston proteže se do naselja Ponikve u dužini od 7 km, uspon je srednje težine i možete ga proći biciklom ili pješice.

Pješačke staze, Sv Ivan Žuljana ( 470 m )

Pješačenjem, planinarenjem ili jednostavnom šetnjom uživati ćete u prirodi ovoga područja, otkrivajući njezine beskrajne ljepote. Pješačka staza sv. Ivan jedna je od najljepših šetnica na ovom području, koja se nalazi u neposrednoj blizini naselja Žuljana, a pruža jedinstven doživljaj šumskog mira, opojnih mirisa mediteranskoga raslinja,a pogled sa vrha pruža nezaboravan pogled koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.

14-08-2021 - 15-08-2021 / Okusi Pelješca / Buzarijada
Ovu večer Ston će ispuniti miris mušula spremljenih u različitim loncima....
19-09-2021 - 19-09-2021 / Ston Wall Maraton 2021
Drage trkačice i trkači, maratonke i maratonci, rekreativci i profesionalci!...
Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa je prilagođena

Zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav...

Facebook Ston.hr